Docenterna återvänder till Hasslöfestivalen


För tolv år sedan gjorde Joppe Pihlgren och övriga medlemmar i Docenterna en klassisk spelning på Hasslöfestivalen. I april släpps det efterlängtade albumet "Kritstrecksränder och missiler" och i sommar återvänder bandet till Hasslö med turnébussen fullpackad med odödliga popklassiker.

De flesta med koppling till Hasslöfestivalen minns Docenternas spelning sommaren 2006.

- Vägen till festivalen var så vacker, minns Joppe Pihlgren, sångare i bandet. Vi fick låna en lokal och repade där tills öronen höll på att ramla av. På scenen och tillsammans med publiken blev det en av de där spelningarna som gör att man vet varför man envisas med att spela pop. Det där som vi inte kan förklara men som vi vill uppleva igen. Längtar till den här spelningen.

Docenterna, som från början kallade sig Docent Död, tog sina första stapplande steg 1979. Året därpå gav de ut första singeln "Klockan ett" och senare samma år kom den självbetitlade plattan "Docent Död". En skiva som bland annat innehöll en två och en halv minut lång låt om att gömma sig bakom ett par solglasögon.

Sedan starten 1979 har det blivit en hel rad plattor någorlunda jämt fördelade över snart 40 år. I april är det äntligen dags för ännu en och i slutet av mars släpptes första smakprovet "Spelar roll". Detta var den första nya musiken från Docenterna sedan 2014 och det första nya albumet sedan 2011 års "Medan vi spelar Pop".

1992 kom plattan "Lyckliga gatan" där duetten "Utan dig" fick extremt mycket speltid. En platta som senare samma år belönades med en Grammis. 1998 släpptes "Söderns ros" och bandet gjorde en numera mytomspunnen spelning på Hultsfredsfestivalen där Magnus Uggla gästade på scen.

- Jag tror många förknippar Docenterna med punkklassikern "Solglasögon", säger Stefan Andersson på Paraply produktion. Men det är nog "Utan dig" och “Söderns ros" som fått mest speltid på radio. Det ska bli extremt kul att välkomna Joppe och de andra tillbaka till Hasslö i sommar.
Docenterna kommer till Hasslöfestivalen fredagen den 13 juli.

Utöver Docenterna är Europe, Nationalteatern, Lena Philipsson, Kapten Röd, Sarah Klang, Wilmer X, Louise Hoffsten, Ebbot Lundberg samt Dan Hylander och Raj Montana Band klara för Hasslöfestivalen 12-14 juli. Det är även klart att Louisiana Avenue blir festivalens husband.