Nationalteatern till Hasslöfestivalen

- firar 40 år som band

I fredags kunde vi avslöja att Europe kommer till sommarens Hasslöfestival. Idag kan vi avslöja att även Nationalteatern kommer. Bandet firar 40 år och ger sig i sommar ut på en jubileumsturné. En turné som kommer till Karlskrona och Hasslöfestivalen den 13 juli.

Nationalteatern bildades 1969, men då som en teatergrupp. 1980 skildes rockbandet från teaterverksamheten och blev Nationalteaterns Rockorkester. Debutalbumet "Ta det som ett löfte" släpptes 1972. Två år senare släpptes det numera legendariska albumet "Livet är en fest” och 1978 kom "Barn av vår tid”. Tre mytomspunna plattor som satt djupa spår i den svenska musikhistorien.

- Det känns extremt kul att det äntligen är klart, säger Stefan Andersson på Paraply produktion. Kombinationen Nationalteatern och Europe känns som en stabil grund för sommarens festival. Bägge banden har stått högt på vår, och publikens, önskelista i flera år.

Genom åren har fler än trettio personer varit en del av rockbandet Nationalteatern. 1971 anslöt Ulf Dageby och det är Ulf som har skrivit flera av bandets mest älskade låtar. Bland annat "Barn av vår tid”, ”Bängen trålar”, ”Speedy Gonzales”, ”Vi fortsätter spela rock´n roll men vi håller på att dö” och "Livet är en fest”.

Ulf har hunnit bli 73 år gammal men det hindrar inte honom från att se fram emot turnélivet som väntar i sommar.
- Jag tror inte jag varit så här entusiastisk på många år, sa Ulf Dageby nyligen i en intervju med TT. Jag är spelsugen helt enkelt, summerade han.

2002 spelades det in en tribute-skiva till Nationalteatern med namnet ”Nationalsånger - Hymner från Vågen och EPAs torg”. Några av artisterna som hyllade bandet var då The Ark, Regina Lund, Backyard Babies och Hellacopters.

Senast bandet turnerade ihop var 2014 då man gjorde en bejublad och till stora delar slutsålt turné. I sommar intar Nationalteaterns rockorkester Hasslöfestivalens stora scen den 13 juli.