Wilmer X och Dan Hylander med Raj Montana Band till Hasslöfestivalen


Ytterligare två svenska band med imponerande meritlista är klara för Hasslöfestivalen. Wilmer X och Dan Hylander som i sommar samlar originaluppsättningen av sitt Raj Montana Band. Båda banden återförenas för att fira sina 40-årsjubileum.

I år är det hela 40 år sedan Wilmer X bildades. I sommar gör bandet comeback och en av jubileumsspelningarna sker på Hasslöfestivalen fredagen den 13 juli.

- Vi spelar rock i ordets mest trångsynta och traditionella mening. Vi kan inget annat, vi vill inget annat, lär bandets frontfigur Nisse Hellberg sagt en gång i tiden.

Wilmer X var stora och framgångsrika under hela 80- och 90-talet. Men 2005 tog det slut och bandet slutade spela ihop.
2010 gjorde bandet comeback för en spelning hemma i Malmö. Man fick mersmak och året efter gjorde bandet en kort turné. Sedan dess har det varit tyst. Nisse Hellberg har istället satsat all tid på sitt soloprojekt. Tills nu. I sommar ger sig Wilmer X ut på en jubileumsturné för att fira att det är 40 år sedan bandet startade. Med sig har Wilmer hits som ”Teknikens under”, ”Kör dig död” och ”Vem får nu se alla tårar”.

- Jag som malmöit ser fram emot att höra publiken sjunga med i skånska klassiker i sommar, skrattar Malin Törnquist på Paraply produktion.

Fredagen den 13 juli välkomnar vi Nisse Hellberg, Jalle Lorensson, Thomas Holst och Sticky Bomb upp på scenen.

Dan Hylander med Raj Montana Band

Under 80-talet dominerade Dan Hylander och hans Raj Montana Band hitlistorna. Raj Montana Band bestod till stora delar av den svenska ”studioeliten” och Dan och bandet turnerade och spelade under många år för utsålda arenor.

Det numera klassiska live-albumet ”Bella Notte” släpptes 1982. Två år senare kom plattan ”Om änglar och sjakaler”. Räknar man in livealbumet gav Dan Hylander ut hela 6 plattor under 80-talet. Bland de oförglömliga hitsen finns ”Farväl till Katalonien”, ”Svart kaffe” och självklart ”Skuggor i skymningen”.

- Jag minns såklart dom där åren och hur stor Dan och hans Raj Montana Band var. Dom turnerade mycket och var ett fantastiskt liveband. Det ska bli kul att välkomna dom till Hasslö i sommar, säger Stefan Andersson på Paraply produktion.

Under 90-talet övergick Dan Hylander till att skriva musik åt andra artister. Genom åren har det blivit en hel rad låtar åt artister som Totta Näslund, Sven-Ingvars, Tomas Ledin, Larz-Kristerz och Björn Skifs.

Hösten 2009 gav sig Dan ut på turné igen men då med ett helt nytt band. 2011 släppte han soloskivan ”Den försenade mannen” och 2016 släpptes ”Kan själv” bägge inspelade på Pama Records i Kristianopel.

2018 firar konstellationen Dan Hylander och hans Raj Montana Band 40 år och det är dags för en återförening och en jubileumsturné. I sommar samlar Hylander ihop Raj Montana Band och lördagen den 14 juli kommer dom till Hasslöfestivalen.